ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
اطلاع رسانی

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید روزنامه در چند ماهِ اخیر، و تلاش ما در راستای ادامه انتشار روزنامه «اترک» به‌روال معمول و حفظِ کیفیت و تیراژ روزنامه، ناگزیر به حذفِ امکان بازدید رایگان سایت و به‌تبع آن فروشِ آنلاین مطالب از طریق سایت هستیم. بنابر وضعیتِ اقتصادی اخیر، خاصه گرانی و نبودِ کاغذ موردنیاز برای انتشار روزنامه، در صورتی‌ که متقاضیِ بازدید از سایت روزنامه هستید و جهتِ یاری به امر فرهنگی و امکان ادامه انتشار روزنامه در این مسیر نیز ما را همراهی کنید.

چانچه تا اکنون عضو سایت نیستید، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید.

چنانچه قبلا ثبت نام کرده‌اید، بر روی گزینه ورود به سایت کلیک کنید.

خبرهای روز

ویژگی‌های یک توافق خوب

اترک_ انسیه ربیعی: مذاکره‌کننده ارشد ایران در مذاکرات احیای برجام در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از آماده بودن شرایط برای توافق برد-برد خبر داد. علی باقری‌کنی همچنین گفت روند مذاکرات مثبت است.

همزمان با این تحولات، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی از قریب‌الوقوع بودن توافق در وین خبر داده و مدعی شده همه‌چیز برای یک توافق هسته‌ای آماده شده است و از این پس، تصمیم سیاسی از سوی ایران اهمیت دارد. به گزارش تابناک، این روزنامه آمریکایی در گزارشی به قلم سه خبرنگار خود نوشته است: مقامات دولت جو بایدن، روز دوشنبه گفته‌‌اند، به نظر می‌‌رسد آمریکا و متحدان اروپایی‌‌اش در آستانه احیای توافقی قرار گرفته‌‌اند که برنامه هسته‌‌ای ایران را محدود کرده، اما مدعی شده اکنون نوبت دولت جدید تهران رسیده است که تصمیم بگیرد آیا پس از ماه‌ها مذاکره قصد دارد بیشتر تجهیزات هسته‌‌ای خود را در ازای لغو تحریم‌هایش برچیند یا خیر؟!
در ادامه این مطلب آمده است: یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگاران در واشنگتن، از رسیدن مذاکرات به نقطه‌‌ای خبر داد که سران سیاسی باید تصمیم بگیرند، آیا با مفاد کلیدی توافقی که اساسا به معنی بازگشت به توافق هسته‌‌ای ۲۰۱۵ است، موافقت می‌کنند یا خیر؟ مقامات دولت بایدن هشدار دادند، مشخص نیست آیا توافق‌‌نهایی حاصل خواهد شد و درحالی که برخی همچنان تردید دارند که آیا ایران در نهایت با مفادی که اکنون درباره آنها مذاکره می‌شود، موافقت خواهد کرد یا خیر، مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفته است: «اگر این تصمیم‌‌ها گرفته و سریع انجام شوند، می‌توانیم راهی را که به سوی دستیابی به توافق وجود دارد، مشاهده کنیم.»
   تاکید بر ایجاد یک توافق خوب
هفدهم بهمن ماه نیز جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده ارشد مذاکرات وین، در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص روند مذاکرات جاری وین گفت‌وگو و رایزنی کرد.
بورل در این گفت و گوی تلفنی با اشاره به اینکه هم اکنون مذاکرات در برهه زمانی مهمی قرار دارد، اظهار کرد: انتظار این است همه طرفها با یک دستور کار مشخص و در راستای رسیدن به توافق به وین بیایند و آماده اتخاذ تصمیم های سیاسی باشند.
حسین امیرعبدا...یان نیز در این‌ گفت‌وگوی تلفنی ضمن تشکر از تلاشهای جوزف بورل، انریکه مورا و اتحادیه اروپا در جهت هماهنگ کردن مذاکرات اظهار کرد: از زمان گفت‌وگوی پیشین برخی تحولات مثبت در مذاکرات رخ داده است اما هنوز انتظارات ما را برآورده نمی‌کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ما با قاطعیت و صراحت به دنبال توافق خوب هستیم، اما با همین صراحت و قاطعیت بر حراست از خطوط قرمز و منافع ملی خود تاکید داریم.
 وزیر امورخارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت‌: متاسفانه برجام در سالهای اخیر منافع اقتصادی برای ایران نداشته است. ما تنها در صورتی به یک توافق خوب می رسیم که تامین کننده منافع اقتصادی ما به صورت پایدار و قابل اتکاء باشد.
امیرعبدا...یان بار دیگر خاطرنشان کرد: ایران برای رسیدن به یک توافق خوب مصمم است و در این راستا با اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده برجام در ارتباط مستمر و نزدیک خواهد بود.
   اما ویژگی‌های یک توافق خوب
محمدحسن آصفری درباره نشانه ها و ویژگی های انجام یک توافق خوب در وین، بیان کرد: از نظر بنده یک توافق خوب توافقی است که بر اساس مصلحت کشور نوشته شود و ضمانت های لازم برای اجرای تعهدات طرفین در آن پیش بینی شده باشد، همچنین توافقی خوب است که بُرد- بُرد باشد.
نشانه یک توافق خوب این است که طرفین آن در سطح هم از یکدیگر انتظار داشته باشند و یک طرف به دنبال زیاده خواهی نباشد. در یک توافق خوب زمان برای اجرای آن در نظر گرفته خواهد شد و باید مشخص باشد که تعهدات طرفین چه زمانی اجرایی می شود.
نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: نشانه یک توافق خوب این است که آمریکایی‌ها دست از سیاست های دوروگرایانه خود بردارند. زمانی یک توافق خوب در وین حاصل می شود که آمریکایی ها به تعهدات خود در برجام عمل و ثابت کنند دیگر به دنبال دبه کردن و و زیاده خواهی نیستند.
وی در ادامه تاکید کرد: نشانه یک توافق خوب این است که آمریکایی ها سیاست زورگویی خود را کنار بگذارند و بر اساس منطق صحبت کنند. توافقی در وین خوب است که تکلیف تعهدات طرف های مقابل را روشن کند. یک توافق خوب باید بتواند چرخ اقتصاد کشور را به حرکت دربیاورد البته ما نیز نباید در انتظار چراغ سبز طرف های خارجی باشیم تا مشکلات مردم حل شود.
   لزوم ارائه تضمین‌های قابل اتکاء
همچنین «رضا ذبیحی» کارشناس مسائل بین الملل در خصوص نشانه‌های رسیدن به یک توافق خوب، اظهار داشت: برای ایران یک توافق خوب، توافقی است که علاوه بر بهره‌مند شدن ایران از مزایای اقتصادی همراه با ارائه تضمین برای عدم خروج مجدد آمریکا از برجام و نیز امکان راستی آزمایی باشد.
استاد دانشگاه افزود: ارائه تضمین‌های قابل اتکاء و واقعی به همراه امکان راستی آزمایی در خصوص چگونگی انجام تعهدات توسط طرف‌های مقابل و به ویژه از سوی آمریکا دو موضوع مهمی است که ایران با توجه به تجربه‌ی قبلی برجام به دنبال تحقق آنهاست و در صورت تحقق آن‌ها در توافق جدید می‌توان گفت که ایران به توافق خوبی دست یافته است.
کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه دست آورد‌های یک توافق خوب برای کشور ما چه خواهد بود؟ گفت: احیای برجام به ذات امری مهمی محسوب می‌شود و نتایج غیرقابل انکاری بر شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران خواهد گذاشت. به عنوان نمونه امکان فروش نفت بدون محدودیت و نیز برقراری ارتباطات مالی ایران با نظام بانکی جهانی در قالب ابزار‌هایی نظیر سوئیفت همگی جزو نتایجی است که با احیای برجام محقق خواهد شد و این امر در صورت اصلاح همزمان سایر پارامتر‌های اقتصادی می‌تواند نتایج در خور توجهی بر بهبود وضعیت اقتصادی کشور داشته باشد.
ذبیحی افزود: البته آنچه از یک توافق خوب انتظار می‌رود همچنان که عنوان شد علاوه بر بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی، برخورداری از تضمین و راستی آزمایی است و لذا در صورت وجود چنین عناصری در توافق، احتمال می‌رود که توافق انجام شده از ثبات و استواری بیشتری بهره‌مند باشد و همین امر ثبات و امنیت بیشتر اقتصادی را برای مردم، تولیدکنندگان و فعالان بنگاه‌های اقتصادی را در پی خواهد داشت.
   شمخانی چه گفت؟
دریابان علی شمخانی درباره ادامه مذاکرات وین در دور هشتم، در توئیتی نوشت: دستور کار مذاکره‌کنندگان ایرانی برای ادامه دور هشتم گفتگوها به دقت مشخص شده است. توافقی که طی آن تحریم‌های شکل‌دهنده فشار حداکثری رفع نشود، موجب شرطی شدن اقتصاد کشور شده و نمی‌تواند مبنای توافق خوب باشد.
به گزارش اترک سومین تهدید و مانع احتمالی برای رسیدن به یک توافق خوب فشار برخی طرف‌های منطقه و به ویژه اسرائیل است که ممکن است بر طرف‌های مذاکره کننده با ایران وارد شود تا مواضع سخت گیرانه تری در مذاکرات داشته باشند. البته به نظر می‌رسد با پیشرفت مذاکرات، امکان چنین تاثیرگذاری‌هایی کمتر شده است و طرف‌های مذاکره کننده نیز با در نظر گرفتن تمامی جوانب، سعی کرده اند در جهت اقناع مخالفان احیای برجام گام بردارند. ایران نیز همچنان که تا کنون در این زمینه رویکرد مناسبی از خود نشان داده است، پس از این نیز باید تلاش مضاعفی را از خود به نمایش بگذارد تا کشور‌های منطقه درک نمایند که احیای برجام تهدیدی برای آن‌ها محسوب نمی‌گردد و اینکه آن‌ها نیز درمزایا و سودمندی‌های چنین توافقی سهیم خواهند بود.

 

تبلیغ

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه
تبلیغ پرتال استانداری خراسان شمالی
بالای صفحه