شورای کتاب کودک، نخستين سازمان غيردولتي ادبيات کودکان در ايران است. اين نهاد با برگزاری نشست ها و هم انديشي های کارشناسي به طور پيوسته کتاب های کودکان و نوجوانان را بررسي مي کند و در هر سال فهرستي از کتاب های مناسب منتشر شده کودکان و نوجوان را چاپ می کند. علاوه بر اين در هر سال به معرفي آثار برگزيده و گزينش کتاب های برتر با هدف رشد و تعالي ادبيات کودک و نوجوان مي پردازد.
در طول بيش از نيم قرن فعاليت مداوم، شورا کوشيده است تا به هدف های بنيادين خود در زمينۀ بهبود آثار ادبي برای کودکان و نوجوانان و ترويج و تشويق خواندن و توسعه کتابخانه های کودک و نوجوان دست يابد؛ همچنين با تأليف فرهنگنامه کودکان و نوجوانان به عنوان کتاب مرجع، توانسته منبعي مهم را برای اطلاع رساني به کودکان و نوجوانان ايراني فراهم سازد. شورا در حال حاضر بيش از 700 عضو دارد و بخش بزرگي از فعاليت های شورا را نيز دوستداران کودکان و نوجوانان به صورت داوطلبانه و بدون چشمداشت مالي انجام مي دهند.
شورای کتاب کودک در دی ماه سال 1341 به همت توران ميرهادی و با همكاری شماری از کارشناسان ادبيات کودکان و آموزش و پرورش، نويسندگان، تصویرگران، ناشران، کتابداران و آموزگاران، کار رسمي خود را آغاز کرد. گروهي 37 نفره هيأت مؤسس شورا را تشكيل دادند و پس از تدوين و تصويب اساسنامه در سال 1342، شورا رسماً فعاليت خود را آغاز کرد. نخستين گام بنيانگذارن شورای کتاب کودک، نوشتن اساسنامه ای برای اين نهاد نوپا بود تا علاقه مندان بتوانند در چارچوب برنامه ای روشن به آن بپيوندند. در مقدمۀ اين اساسنامه آمده است: "در اين زمان که روز به روز بر تعداد کتاب های کودکان و نوجوانان در کشور ما افزوده مي شود و انگيزۀ مطاله در کودکان و نوجوانان نيرو مي گيرد و کتاب به عنوان عامل موثر در تربیت نسل جوان جای خود را باز مي کند، هدف ما شكوفايي ادبيات ايراني برای کودکان و نوجوانان است". شورای کتاب کودک در کنار اين شعار اصلي، اهداف زیر را دنبال می کند:
کمک به شكوفايي ادبيات اصيل ايراني برای کودکان و نوجوانان
کمک به اعتلای کيفي و کمي منابع ادبي و مطالعاتي کودکان و نوجوانان
کمک به دسترسي هر چه بيشتر کودکان ايراني به کتاب و انواع منابع ادبي و مطالعاتی
تشويق و حمايت پديدآورندگان و ناشران ايراني جهت خلق آثار با ارزش ادبي و مطالعاتی و توانمندسازی و ارتقاء سطح دانش افراد در حوزۀ ادبيات کودک و نوجوان
مشاوره، تبادل نظر و گفتگو با پديدآورندگان، صاحب نظران و مخاطبان کودک و نوجوان، والدين، کتابداران و مربيان و ارتباط فعال و مستمر با سازمان های داخلي و خارجي
تهيه آثار نمونه مانند فرهنگنامه کودکان و نوجوانان و ايجاد سازمان مناسب جهت تدوين آن
گردآوری منابع و ارائه خدمات کتابخانه ای و ايجاد کتابخانه های کوچک
توسعه و ترويج فرهنگ کتابخواني
شورای کتاب کودک از سه بخش تشکیل مي شود. «ادبيات کودکان و نوجوانان» ، «فرهنگنامه کودکان و نوجوانان» و «خانه کتابدارکودک و نوجوان و ترويج خواندن»، سه بخش اصلي هستند که در هر بخش فعاليت های گسترده ای انجام مي گيرد.
بخش ادبيات کودک و نوجوان که گسترده ترين بخش فعاليت های شوراست در هشت شاخه فعاليت دارد.
1.کتابخانه تحقيقاتي و اسناد 2.بررسي، پژوهش و نقد 3. آموزش 4.ترويج ادبيات کودک و نوجوان 5. جوايز ملي و بين المللي 6. روابط بين الملل 7. انتشارات چاپي و الكترونيكي 8. خدمات کتابخانه ای برای کودکان با نيازهای ويژه.
فرهنگنامه کودکان و نوجوانان در سال 1385 با پيشنهاد توران ميرهادی راه اندازی شد. انگيزه اين کار به گفته توران ميرهادی کمبود منابع خواندني بومي در زمينه فرهنگ، هنر و تاريخ ايران و ناکارآمدی منابع ترجمه شده درباره فرهنگ بشری برای کودک و نوجوان ايراني بود. در اين بخش نزديک به 300 نفر در زمينه های گوناگون مانند نويسندگي، ويراستاری، مشاوره، واژه نگاری، صفحه آرايي و بخش های پشتيباني و اداری فعاليت مي کنند.
خانه کتابدار کودک و نوجوان و ترويج خواندن در سال 1383، به عنوان يک کتابخانه همگاني برپا شد. اين بخش مجموعه ای از پنجاه سال فعاليت شورا در زمينه ترويج خواندن از جمله برگزاری نمايشگاه کتاب کودک، تاسيس کتابخانه برای کودکان حاشيه نشين شهری و روستايي و برگزاری مراسمي چون روز جهاني کودک است. خانه کتابدار به عنوان يک مرکز تجربي، بخش های کتابخانه، قصه خانه و خانه اسباب بازی برای خردسالان و کتابخانه های کودک، نوجوانان و خانواده را در برمي گيرد. آموزش کتابداری کودک و نوجوان، تشكيل کارگاه ها و تجهيز و گسترش کتابخانه ها نيز از ديگر فعاليت های اين بخش است.
شورای کتاب کودک به دنبال کمک به دسترسي هر چه بيشتر کودکان ايراني به کتاب و انواع منابع ادبي و مطالعاتي، تشويق و حمايت پديدآورندگان و ناشران ايراني جهت خلق آثار با ارزش، توانمندسازی و ارتقاء سطح دانش افراد درحوزۀ ادبيات کودک و نوجوان و مشاوره، تبادل نظر و گفتگو با پديدآورندگان، صاحبنظران و مخاطبان کودک و نوجوان، والدين، کتابداران و مربيان است.