واکنش بورس به شهادت سید حسن نصرالله
بعد از بالا گرفتن تنشها در لبنان، سازمان بورس دامنه نوسان را به یک درصد کاهش داد تا از بروز هیجانات جلوگیری شود. این تنشها به شهادت سید حسن نصرالله ختم شد که با بررسی اتفاقات تاریخی مشابه، انتظار ریزش همه جانبه از بین میرود. اما گروه پر اقبال در این شرایط کدام است؟
به گزارش اترک و به نقل از اقتصاد آنلاین، پاشنه آشیل تمام بازارهای مالی جهان، ریسکهای سیستماتیک است. چرا که هیچ متر و معیاری برای سنجش آنها در تصمیمات وجود ندارد و حتی زمان تحمیل آنها نیز معمولا غیرمتقربه و اتفاقی است. طبیعتا این ریسکها میتواند کلیت یک بازار را تحت تاثیر خود قرار دهد و روند نزولی را حکم فرما کند.
تاریخ چه میگوید؟
شاید مهمترین شخصی که در سالهای گذشته به شهادت رسید و بیشترین ریسکها از شهادت او به بازار وارد شد، شهید قاسم سلیمانی بود. شهید سلیمانی در ۱۳ دی ۱۳۹۸، هنگام خروج از فرودگاه بینالمللی بغداد طی عملیات آذرخش کبود به دستور دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت ایالات متحده، مورد حمله موشک شلیک شده از پهپاد نظامی ارتش ایالات متحده قرار گرفت و به شهادت رسید. بعد از این جنایت اما ایران ساکت نماند و حمله به پایگاه هوایی عین الاسد را در دستور کار قرار داد تا «انتقام سخت» خود را بگیرد. لازم به ذکر است پاسخ ایران به این حمله ۵ روز بعد از شهادت سپهبد سلیمانی و در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۹۸ بود.
واکنش بازار به این ریسکهای سیستماتیک تنها در عرض یک هفته خنثی شد و شاخص کل مجددا در سودای شکستن سقفهای جدید به مسیر خود ادامه داد. انتظار میرود که این بار نیز بورس هوشمند عمل کند و شاهد تخلیه شدن هر چه سریعتر اثرات این شوک باشیم.
با تمام این تفاسیر، پر اقبالترین گروه این روزهای بازار سرمایه واضحا صندوقهای طلا بودند که نوسانات آنها با تنشهای دنیا گستردهتر نیز میشود.
شکستن رکورد ارزش معاملات صندوق طلا
علیرغم اینکه در سال گذشته بیشترین رشد را همین صندوقهای طلا تجربه کردند، اما به واسطه شهادت سید حسن نصرالله، ارزش معاملات این صندوقها رکورد خود را جابهجا کرد. بیشترین ارزش معاملات صندوقهای طلا در سال ۱۴۰۳ با ۱۵۰۰ همت به اواسط فروردین برمیگردد که در تاریخ ۷ مهر ۱۴۰۳ این رکورد شکسته شد.
آتی طلا همچنان پرتقاضا
در حالی که روز گذشته اکثر بازار سهام در محدوده منفی معامله میشدند و حتی ۷۰ درصد نمادها قفل در صف فروش بودند، با تایید خبر شهادت سید حسن نصرالله، شمش طلا و قراردادهای آتی با سررسید نزدیک، به سمت صف خرید حرکت کردند و از بالاترین قیمت امروز عبور کردند. همین امر این سیگنال را مخابره میکند که علیرغم رشد فزاینده انس جهانی و قیمت طلای داخلی در ماههای گذشته، کماکان این کالا پتانسیل رشد داشته و مورد اقبال اهالی بازار قرار دارد.
قرارداد آتی صندوق طلا یک توافق بین دو طرف است که در آن، خریدار متعهد میشود که در تاریخ معینی در آینده، تعداد مشخصی از واحدهای صندوق طلا را با قیمت توافقشده از فروشنده خریداری کند و فروشنده نیز متعهد میشود که در همان تاریخ، آن تعداد واحدها را به خریدار بفروشد. این یعنی فعالان بازارهای مالی، آینده طلا را رو به رشد ارزیابی میکنند.
پیشبینی آینده طلا
خروجی موارد بالا، یعنی رشد ارزش معاملات و اقبال به آتی طلا. همچنین ایجاد تنش در منطقه سبب افزایش قیمتی صندوقهای طلا نیز شده است. در روزهایی که کلیت بازار در محدوده منفی معامله میشوند، این صندوقهای طلا بودند که در روز شهادت سید حسن نصرالله صعود کردند. هرچند که امروز مجددا در محدوده منفی قرار گرفتند اما همچنان به قیمتهای چهارشنبه (قبل از شروع مجدد تنشها در منطقه) نرسیدند و واضحا توانستند حافظ ارزش سبد سهامداران باشند.
با جمعبندی تمام موارد بالا و همچنین احتمال بقای درگیریها در منطقه و همچنین روند فزاینده انس جهانی و دلار، به نظر میرسد در آیندهای نه چندان دور، این قیمتها برای طلا و صندوقهای طلا به خاطرات بپیوندد.