به گزارش اترک به نقل از خبرآنلاین، برخی حامیان این ایده نیز انتخابات میان دوره ای مجلس را بهانه کرده اند و معتقدند با توجه به اینکه مطالب بر قانون انتخابات مجلس و ضرورت استعفای کاندیداها ۶ ماه قبل از ثبت نام امکان برگزاری در ۴ حوزه انتخابیه وجود ندارد بهتر است که انتخابات شوراها به تعویق بیفتد، حتی تا شهریورماه سال آینده. با این وجود دولت هنوز هیچ پیشنهادی را نپذیرفته و آمادگی ها برای انتخابات شوراها را کلید زده است.
اما پشت پرده این ادعاها درباره تعویق در زمان برگزاری انتخابات شوراها چیست و چه کسانی هستند؟ دو ماه پیش بود که ولی الله بیاتی تفرش، سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی از نقش شورای عالی استان ها برای افزایش دوره تصدی اعضای شورای شهر فعلی پرده برداری کرد و البته بر این نکته تاکید کرد که مجلس زیربار این قضیه نمی رود. بیات که از طرح شورای عالی استان ها برای افزایش عمر شوراها به ۷ سال به مجلس خبر داده بود، این نکته را هم گفت که کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مخالف این امر است. اما به نظر می رسد شورای عالی استان ها و حامیان این شورا در پارلمان با وجود این مخالفت ها ناامید نشده و همچنان به دنبال افزایش زمان تصدی اعضای شورای شهر فعلی هستند.
خبرآنلاین در گپ و گفت با برخی نمایندگان مجلس به رمزگشایی تلاش ها برای 7 ساله کردن شوراها و پیش بینی واکنش مجلس و دولت پرداخته است.
ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی در واکنش به تلاش برخی برای به تعویق انداختن انتخابات شوراها گفت: چنین چیزی بوده است. ما وارد فاز عملیات اجرایی انتخابات شدیم، وزارت کشور تیم را تعیین کرد، مجلس هیئت نظارت را مشخص کرده، بنابراین سال آینده انتخابات شوراها سر موقع برگزار می شود.
وی افزود: وزارت کشور کمیته مربوط به انتخابات شوراها را تشکیل داده، مجلس، هیئت نظارت استان ها هم مشخص شدند و ما منتظر هستیم که ابلاغ شود.
ابوترابی با اشاره به پشت پرده درخواست ها برای به تعویق افتادن زمان انتخابات شوراها تصریح کرد: پشت پرده افراد حاضر در شوراهای موجود هستند، البته شورای عالی استان ها طرحی داده و از مجلس خواسته طول عمر این شورا را ۷ ساله کند اما این طرح تا برود، قانون هم شود به این دوره نمی رسد، لذا بحث شایعات از اینجا نشأت می گیرد. تا این لحظه برنامه ریزی که درباره انتخابات شوراها انجام شده این است که سر وقت مقتضی انجام شود.
این عضو کمیسیون شوراها در واکنش به اینکه ارزیابی شما از فضا مجلس درباره ۷ ساله شدن شوراها چگونه است، خاطرنشان کرد: بعید می دانم، با توجه به جوی که الان مشاهده می کنم، بعید می دانم و اصلاً به این دوره که نمی رسد.
نصرالله پژمانفر، رئیس کممیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی نیز درباره تعویق برگزاری انتخابات شوراها گفت: اطلاعی ندارم و در جریان نیستم چراکه این مورد در کمیسیون شوراها مطرح است.
وی در واکنش به اینکه شما عضو کمیسیون اصل ۹۰ هستید و می توانید ورود داشته باشید، افزود: طرح و لوایح اصلاً به کمیسیون ما ارجاع نمی شود.
روح الله متفکرآزاد، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در مورد تعویق زمان برگزاری انتخابات شوراها گفت: بحثش هست ولی قطعی نیست، باید ببینیم مجلس چه تصمیمی می گیرد.
وی در مورد اینکه مجلس می توانست لایحه دولت درباره کاهش زمان استعفا تا ثبت نام نمایندگی، بپذیرد اما به نظر می رسد تعمداً با آن موافق نشد که با توجه به همزمانی برگزاری انتخابات شوراها و میان دوره ای مجلس، مدت حضور اعضای شوراها یکسال تمدید شود، افزود: باید نظر کمیسیون اعلام شود و ببینیم چه می گوید.
متفکرآزاد در واکنش به اینکه برخی از لابی گری شورای عالی استان ها برای تعویق افتادن انتخابات شوراها می گویند، تصریج کرد: شورای عالی استان ها برای این قضیه طرحی ارائه کرده که آن هم در دستور قرار دارد و می تواند بیاید.
پاپی زاده: انتخابات میان دوره ای مجلس می تواند یک وقت دیگر برگزار شود
عباس پاپی زاده، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره تعویق زمان برگزاری انتخابات شوراها گفت: انتخابات میان دوره ای ۴ حوزه می تواند یک وقت دیگر به صورت محلی برگزار شود، الزامی ندارد می تواند با دو یا شش ماه یا حتی یک سال تاخیر در موعد خودش برگزار شود.
وی در مورد اینکه بنابراین متوسل شدن عده ای به ماده ۳۲ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در مورد زمان استعفا تا ثبت نام نمایندگی تنها یک بهانه است، افزود: مجلس تا الان تحت تاثیر رایزنی های خارج از مجلس قرار نگرفته و آنچه تاکنون درباره اصلاح قانون انتخابات شوراها بحث شده، به صورت کارشناسی پیش رفته و روال عادی خودش را طی کرده و ایرادات شورای نگهبان هم بررسی و برطرف شد، فکر می کنم انتخابات در موعد خودش برگزار خوااهد شد یعنی فضای مجلس به این صورت است که بر همان چارچوب و برنامه زمان بندی که از قبل بوده، رعایت خواهد شد.
محمد باقری بنابی از جمله نمایندگان اصلاح طلب مجلس دوازدهم درباره تعویق در انتخابات شوراها گفت: ما مخالف این قضیه هستیم.
باقری بنابی با اشاره به نقش لابی ها در تعویق انداختن زمان برگزاری انتخابات شوراها تصریح کرد: صد درصد شوراها لابی می کند که این اتفاق بیافتد اما قانون نباید تغییر پیدا کند. لذا مخالف هستیم تا لابی هایی که دنبال این قضیه هستند را خنثی کنیم. البته هر کسی هم که لابی کند و از هر کجا لابی صورت بگیرد، مجلس قانع نمی شود که این تمدید شود. باید قانون اجرا شود و اگر ضرورت زمان است که ما این مورد را تشخیص نمی دهیم، مورد دیگری می شود.
عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی همچنین اظهار کرد: در حقیقت شوراهایی وجود دارند که از نظر کارآمدی مشکل دارند، بنابراین اینها باید حذف شوند.انشاالله دوره ریاست جمهوری پزشکیان را افزایش بدهیم.
جبار کوچکی نژاد، عضو فراکسیون انقلاب اسلامی پیرامون افزایش تصدی اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا گفت: مجلس به لایحه دولت در این زمینه رأی نداد. محتوای لایحه به این ترتیب بود که میان استعفا و ثبت نام که باید ۶ ماه باشد، را ۷۰ روز کاهش داد، مجلس به این لایحه رأی نداد و این باعث شکل گیری مشکلی در این زمینه شد، یعنی شهرهایی که بنابر هر دلیلی اعم از استعفا دادن و مسئولیت گرفتن نماینده ندارند، الان دچار مشکل شدند.
وی افزود: فکر می کنم به زودی یعنی تا هفته آینده تکلیفش مشخص شود، به این ترتیب که ما شوراها را قطعاً برای مدتی تمدید کنیم، تا بتوانیم آن قانون را برای کسانی که می خواهند کاندید مجلس شوند، باز کنیم و آنها بتوانند از آن قانون استفاده کرده و ثبت نام کنند، چرا که براساس قانون در اولین انتخابات کشور، انتخابات میان دوره ای مجلس و خبرگان هم باید انجام شود، این قانون است. لذا مجلس به دنبال این است که طبق طرح شورای عالی استان ها و یا اگر دولت لایحه ارائه بدهد، انتخابات شوراها را یکسال تعویق بیندازیم که بتوانیم آن قانون را هم رعایت کنیم.
کوچکی نژاد در واکنش به اینکه خود مجلس با لایحه دولت درباره کاهش مدت زمان استعفا برای ثبت نام نمایندگی مخالفت کرد، حالا مدت ۶ ماهه را بهانه قرار داده که انتخابات شوراها را به تعویق بیندازد، تصریح کرد: احتمالاً آنجا زیاد متوجه نبودند که شهرها نمی توانند انتخابات برگزار کنند. الان که تعداد شهرها برای برگزاری انتخابات میان دوره ای افزایش پیدا کرده، قطعاً مجلس فکر می کند انتخابات به تعویق بیافتد، بهتر است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه نقش لابی ها در تعویق انتخابات شورراها را چگونه ارزیابی می کنید، اظهار کرد: بسیار زیاد و شدید.
علیرضا زندیان، نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی درباره تعویق در زمان برگزاری انتخابات شوراها گفت: انتخابات شوراها در زمان خودش انجام می شود و تعویقی برایی این انتخابات وجود دارد، اهتمام کل نمایندگان هم بر این است و غیر از این موضوع دیگری مطرح نشده است.
وی افزود: ما فقط دنبال این هستیم که اگر این پیشنهاد رأی بیاورد و برای اولین بار انتخابات شهرداران را همزمان با این انتخابات برگزار می کنیم، احتمال زیاد این موضوع هفته آینده به صحن بیاید و به رأی گیری گذاشته شود و امسال بتوانیم آن را اجرا کنیم.
زندیان در مورد اینکه چه کسانی بر تعویق انتخابات شوراها تاکید می کنند، تصریح کرد: من این مورد را در مجلس نشنیدم اما احتمالاً شوراهای استان ها دنبال به تعویق افتادن انتخابات شوراها هستند. نکته دیگر اینکه ما هم از طرف مردم که نمی توانیم تصمیم گیری کنیم، چه کسی می تواند این اختیار را از مردم بگیرد؟ مردم باید نمایندگان خود را در پارلمان محلی انتخاب کنند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: اصرار ما بر این است که مانند بسیار از کشورهای اروپایی شهرداران با رأی مردم انتخاب شود. همچنین نظرسنجی که در مردم تهران صورت گرفت، حدود ۶۹ درصد موافق هستند که شهردار مستقیماً با رأی مردم انتخاب شود، ما داریم این کار را انجام می دهیم، حالا می خواهیم به تعویق بیندازیم. تصمیم گیری به جای مردم درست نیست.