ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
اطلاع رسانی

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید روزنامه در چند ماهِ اخیر، و تلاش ما در راستای ادامه انتشار روزنامه «اترک» به‌روال معمول و حفظِ کیفیت و تیراژ روزنامه، ناگزیر به حذفِ امکان بازدید رایگان سایت و به‌تبع آن فروشِ آنلاین مطالب از طریق سایت هستیم. بنابر وضعیتِ اقتصادی اخیر، خاصه گرانی و نبودِ کاغذ موردنیاز برای انتشار روزنامه، در صورتی‌ که متقاضیِ بازدید از سایت روزنامه هستید و جهتِ یاری به امر فرهنگی و امکان ادامه انتشار روزنامه در این مسیر نیز ما را همراهی کنید.

چانچه تا اکنون عضو سایت نیستید، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید.

چنانچه قبلا ثبت نام کرده‌اید، بر روی گزینه ورود به سایت کلیک کنید.

خبرهای روز

نقره جایگزین طلا می‌شود؟

با ورود شمش نقره به بورس کالا و افزایش ارزش بازار این فلز گران‌بها، نقره توانسته است جایگاه ویژه‌ای در سبد سرمایه‌گذاری پیدا کند. این فلز، به دلیل کاربردهای صنعتی گسترده و جذابیت سرمایه‌گذاری در بازارهای جهانی، رقیبی جدی برای طلا شده و رشد قیمتی چشمگیری را تجربه کرده است. آیا نقره می‌تواند آینده‌ای درخشان‌تر از طلا داشته باشد؟

 

به گزارش اترک و به نقل از اقتصاد آنلاین،  با ورود شمش نقره به بورس کالا و اضافه شدن یک کلاس دارایی جدید به سبد سهامداران، صحبت‌هایی در خصوص ارزندگی و آینده این کالا مطرح می‌شود. حال بررسی خواهیم کرد که آینده نقره به مثابه بیت کوین و طلا با رشد‌های مناسبی عجین خواهد شد و یا کماکمان نمی‌توان به دید سرمایه‌گذاری روی آن حساب باز کرد؟

ارزش بازار

ارزش بازار هر دارایی می‌تواند بیانگر اقبال عمومی به آن دارایی باشد. اگر ارزش بازار کالا‌ها مانند طلا، نقره و نفت افزایش پیدا کند، اهمیت تقاضای جهانی و پتانسیل کاربرد‌های صنعتی را منعکس می‌کند. از سوی دیگر دارایی‌هایی با ارزش بازار بالا، معمولاً از نقدشوندگی بیشتری برخوردارند. این به سرمایه‌گذاران امکان می‌دهد که به راحتی وارد بازار شوند یا از آن خارج شوند.

اتفاقی که برای نقره نیز افتاده و با رشد خیره‌کننده ارزش بازار آن در سنوات گذشته، این کالا را به یک دارایی امن تبدیل کرده است. نمودار زیر می‌تواند این روند را به خوبی نشان دهد؛ به‌طوری که ارزش بازار نقره در انتهای سال ۲۰۱۵ تنها ۳۵۰ میلیون دلار بود. اما به واسطه افزایش تقاضای صنعتی برای نقره، ارزش بازار این کالا به ۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ رسید.

برای نشان دادن بزرگی ارزش بازار نقره، مقایسه آن با ارزش بازار طلا می‌تواند اقبال جهانی به نقره و تبدیل شدن آن به یک دارایی امن را به خوبی به تصویر بکشد. ارزش بازار طلا برای سال ۲۰۱۵ حدودا ۷ میلیارد دلار بود که به ۲۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ نیز رسید. این یعنی در سال ۲۰۱۵ نسبت ارزش بازار طلا به نقره ۲۰ واحد بود که به ۵ واحد در سال ۲۰۲۲ رسید.

علت این رشد چیست؟

تقاضای صنعتی برای نقره یکی از عوامل کلیدی محرک بازار جهانی نقره است. نقره به دلیل ویژگی‌های منحصر به‌فردی مانند رسانایی بالای الکتریکی و حرارتی، بازتابندگی و خواص ضدباکتریایی، یکی از اجزای حیاتی در کاربرد‌های صنعتی مختلف است. این فلز به طور گسترده در صنایع الکترونیک، پنل‌های خورشیدی و صنعت خودروسازی استفاده می‌شود. به‌عنوان مثال، خمیر نقره در سلول‌های فتوولتائیک برای پنل‌های خورشیدی کاربرد دارد که به دلیل حرکت جهانی به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر، تقاضای آن افزایش یافته است. این تقاضای قابل‌توجه، نقش غیرقابل جایگزین نقره در فناوری‌های مدرن و راه‌حل‌های انرژی سبز را نشان می‌دهد و به طور چشمگیری بازار را پیش می‌برد.

تقاضای سرمایه‌گذاری نیز یکی دیگر از عوامل مهم تأثیرگذار بر بازار جهانی نقره است. سرمایه‌گذاران نقره را به‌عنوان یک دارایی امن، مشابه طلا، به‌ویژه در زمان‌های عدم اطمینان اقتصادی یا نوسانات بازار، در نظر می‌گیرند. سکه‌ها، شمش‌ها و صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) نقره همواره توجه سرمایه‌گذاران نهادی و خرده‌فروشی را که به دنبال تنوع‌بخشی به پرتفوی خود و محافظت در برابر تورم یا کاهش ارزش ارز هستند، به خود جلب می‌کنند.

روند قیمتی نقره

از آن‌جایی که ارزش بازار بر اساس حاصل‌ضرب حجم معاملات در قیمت کالا به دست می‌آید، مشخصا افزایش در تقاضا، افزایش در قیمت‌ها را نیز به همراه خواهد داشت. در همین راستا قیمت نقره از ۱۵ دلار به ازای هر اونس در سال ۲۰۲۰، به ۳۰ دلار به ازای هر اونس در سال ۲۰۲۴ رسیده است. این یعنی نقره در مدت زمان ۵ سال با رشد ۱۰۰ درصدی مواجه شده است؛ در حالی که رشد طلا در همین بازه زمانی تنها ۴۶ درصد بوده است. گفتنی است که در بازه زمانی مذکور، تنش‌ها و جنگ‌ها در سراسر دنیا به حداکثر خود رسیده است و فرصت خوبی برای رشد طلا را ایجاد کرده بود.

نقره در بورس کالا

به واسطه این اقبال جهانی و تغییر نگرش در مصرف انرژی با توجه به افق ۲۰۳۰، توجه به نقره در داخل کشور نیز به حداکثر خود رسیده است. در همین راستا از ۲۰ آذرماه، مبادلات نقره در بورس کالا آغاز شده و تا کنون در مجموع ۳۵۵۱ کیلوگرم شمش نقره در قالب گواهی سپرده و قرارداد آتی به ارزش بیش از ۳۳۵ میلیارد تومان، در این بازار معامله شده است. اما این پایان کار نبوده و در هفته گذشته و در تاریخ ۲۶ دی ماه رکورد ارزش معاملات این گواهی زده شد و معادل ۶۰۹ کیلوگرم برابر با ۵۷ میلیارد تومان معامله در رینگ نقره صورت گرفت.

می‌توان گفت اقبال جهانی به نقره، این کلاس دارایی را حتی از طلا نیز متمایز کرده است. از نسبت ارزش بازار این دو کالا که از ۲۵ واحد به ۵ واحد کاهش یافته تا رشد قیمتی خیره کننده نقره، این کالا را به یک دارایی امن بدل کرده است. حتی با توجه به افق ۲۰۳۰ که به دلیل چالش‌های زیست‌محیطی، رشد جمعیت، نیاز به انرژی پایدار، و تعهدات بین‌المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی، توجه به انرژی‌های تجدید پذیر قوت خواهد گرفت و اینجاست که نقره از طلا هم طلاتر خواهد شد.

تبلیغ

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه
تبلیغ پرتال استانداری خراسان شمالی
بالای صفحه