مرگ جورج فلوید در 25 می، یکی از بزرگترین اعتراضات و ناآرامی ها را در مینیاپولیس و دیگر شهرها به همراه داشت. در شهرهای سراسر ایالات متحده، دهها هزار نفر در خیابانها جمع شدهاند تا خشم و اندوه خود را ابراز کنند. این امر به شبهای ناآرامی و گزارشهایی مبنی بر تیراندازی، غارت و خرابکاری در برخی شهرها تبدیل شد. حادثه 6 ژانویه و حمله حامیان و هواداران ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا، یکی دیگر از حوادث نادر در تاریخ ایالات متحده بود که حادثه حمله به ساختمان کنگره در سال 2020 ریشه در حوادث مرتبط با انتخابات ریاستجمهوری داشت؛ انتخاباتی که حامیان ترامپ معتقد بودند تقلب گسترده حزب دموکرات منجر به شکست ترامپ و رأی آوردن جو بایدن در این انتخابات شده است.
جو بایدن رییس جمهور کنونی آمریکا حادثه 6 ژانویه را تقبیح و آن را نقض آشکار قانون اساسی کشور دانست. این دو نمونه از بزرگترین نا آرامی ها در تاریخ اخیر ایالات متحده ی آمریکا به حساب می رود. هر چند آمریکا دست خوش حوداث متعدد در طول ادوار گذشته بوده و همچنان نیز هست.
به اعتقاد کارشناسان این امر، بزرگترین نقطهی ضعف امروز آمریکا اختلافات و ناآرامی های داخلی است که این ناآرامی ها، شکافهای درون ایالات متحده را تثبیت و تعمیق کرده است. حتی می توان این موارد را از عوامل افول هژمونی این کشور دانست. در زیر به برخی از عوامل ناآرامی ها و اعتراضات مردمی و دانشجویی اشاره شده است.
سقط جنین:
هزاران معترض در سراسر ایالات متحده برای اعتراض به پایان حق فدرال برای سقط جنین - راهپیمایی در پنجاهمین سالگرد تصمیم دادگاه عالی که در سال 1973 سقط جنین را یک حق قانون اساسی کرد، اما سال گذشته لغو شد، تجمع کردند. بسیاری از مردم آمریکا بر این باور هستند که در قانونی بودن این کار باید تجدید نظر شود و هنوز این گروه از مردم نسبت به قانونی بودن آن معترض هستند. منتقدین سقط جنین این کار را خارج از اصول اخلاقی میدانند. در مورد آزادی سقط جنین مردم آمریکا به دو دسته تقسیم میشوند، گروهی اختیار سقط جنین را حق مادر میدانند و عدهای معتقد هستند انسانی که متولد نشدهاست و به صورت جنین است حق زندگی دارد و سقط جنین یک نوع قتل محسوب میشود .
در بیش از 200 رویداد راهپیمایی زنان در 46 ایالت، تظاهرکنندگان تصمیم دادگاه را محکوم کردند، که تصمیم گیری در مورد حمایت، ممنوعیت یا محدود کردن حقوق سقط جنین را به عهده هر ایالت می گذارد. سقط جنین در 14 ایالت ممنوع یا به شدت محدود شده است، هزاران نفر در سراسر شهرهای ایالات متحده راهپیمایی کرده و خواستار حقوق سقط جنین شدند.
تیراندازی دسته جمعی در آمریکا:
بر اساس گزارش سایت GVA (آرشیو خشونت با اسلحه) از ابتدای سال 2023 تا کنون ( 9 ژوئیه ) 370 مورد تیراندازی دسته جمعی در ایالات متحده اتفاق افتاده است. تنها در یک ماه اخیر نزدیک به 90 مورد گزارش شده است. بر اساس این گزارش 427 نفر از ابتدای امسال در این وقایع کشته شده و 1558 نفر زخمی شده اند، در یک ماهه گذشته تعداد کشته شدگان 83 نفر و مجروحان 436 نفر می باشند. دهها هزار معترض در سراسر ایالات متحده تظاهرات کردند و خواستار قوانین سختتر اسلحه در پی دو تیراندازی جمعی شدند.
هزینه های خدمات درمانی:
سیستم مراقبت های بهداشتی کارآمد و مقرون به صرفه در ایالات متحده وجود ندارد. بر اساس تجزیه و تحلیل موسسه گالوپ از داده های دولتی، از هر 10 بزرگسال، حدود 1 نفر بدهی پزشکی دارد. 3 میلیون نفر بیش از 10000 دلار بدهکار هستند. بزرگسالان سیاهپوست، افراد دارای معلولیت، و آنهایی که از نظر سلامتی ضعیف هستند، به احتمال زیاد بدهی پزشکی قابل توجهی دارند. به طور کلی، آمریکایی ها صدها میلیارد دلار بدهکار پزشکی هستند.
کمک های مالی به اوکراین:
به گفته موسسه کیل برای اقتصاد جهانی، یک موسسه تحقیقاتی آلمانی، از زمان آغاز جنگ، دولت بایدن و کنگره ایالات متحده بیش از 75 میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده اند که شامل کمک های بشردوستانه، مالی و نظامی می شود. این مبالغ تاریخی به مجموعه وسیعی از مردم و موسسات اوکراینی، از جمله پناهندگان، مجریان قانون، و پخشکنندگان رادیویی مستقل کمک میکند، صدها نفر از مردم آمریکا در اعتراض به حمایت نظامی ومالی دولت آمریکا از اوکراین تجمع کردند ،این معترضان خواستار توقف فوری حمایتهای مالی دولت بایدن از جنگ در اوکراین و اختصاص این پولهای کلان به خدمات اجتماعی مانند آموزش و مسکن در خود آمریکا هستند. هر چند که دولت اعتنایی به خواسته های آن ها نمی کند.
بدهی دانشجویی:
در مقالهای در سال 2022، فوربس آمارهای تلخ بدهی وام دانشجویی در ایالات متحده را فهرست میکند. کل بدهی دانشجویی 1.75 تریلیون دلار وام فدرال و خصوصی است. به طور متوسط، وام گیرندگان هر یک تقریباً 29000 دلار بدهکار هستند. حدود 92 درصد از کل بدهی های دانشجویی از وام های دانشجویی فدرال است. نرخ رشد بدهی وام دانشجویی 353.8 درصد از افزایش شهریه پیشی گرفته است. اقدامات امدادی فدرال کافی نیست. در سال 2020، بدهی دانشجویان بیش از 8 درصد افزایش یافت. بسیاری حتی نمی توانند وام خود را پرداخت کنند.
توزیع نابرابر ثروت در آمریکا:
همواره یکی از اصلیترین مولفههای حاکم بر جامعه آمریکا، شکاف طبقاتی و توزیع نابرابر ثروت در این کشور بوده است. مسئلهای که از بدو تاسیس ایالات متحده، با ساختار کپیتالیستی این کشور عجین بوده و این روزها به نقطه اوج خود رسیده است. این توزیع نابرابر ثروت، در بسیاری از شهرهای آمریکا موجب ایجاد مناطق فقیرنشین و ثروتمندنشین شده و شکاف طبقاتی عظیمی را رقم زده است.
نابرابری اقتصادی موجود در جوامع آمریکا، به دو دسته نابرابری درآمدی و نابرابری ثروت قابل تقسیم است. در این کشور ۱۰ درصد افراد ثروتمند جامعه بیش از ۷۹ درصد از ثروت کل جامعه را از آن خود کردهاند و ۶۰ درصد طبقات محروم تنها از ۲.۴ درصد ثروت برخوردارند. همین امر اعتراضات بسیاری در جامعه به همراه داشته است.