مدیرگروه مبارزه با بیماریها در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه از ابتدای قرن ۲۰ ویروس آئدس مورد شناسایی قرار گرفته است، گفت: خوشبختانه این ویروس از انسان به انسان منتقل نمیشود و حتماً باید مورد گزش پشه آئدس قرار بگیرد.
دکتر فلوریا انفرادی با بیان اینکه مسافرتها، حمل کالا و جابهجاییها عامل انتقال این پشه است، خاطرنشان کرد: پشه آئدس علاقهمند به بوی لاستیکهای نو و کهنه است و گفته میشود تخم این پشه تا ۴۰۰ روز هم میتواند در محیط خشک زندگی کند.
وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون ۱۳۸ مورد تب دنگی مثبت در کشور به ثبت رسیده است، اضافه کرد: این افراد معمولا به کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عمارات، عمان و پاکستان سفر داشته و آلوده شده اند.
این مسئول با اشاره به شرایط آبوهوایی و سیل جاری شده در عربستان خاطرنشان کرد: این وضعیت موجب تمدید سیکل حیات پشه میشود.
دکتر انفرادی گفت: تب دنگ یک بیماری ویروسی و دارای علائمی مانند تب، کسالت، کوفتگی بدن و... است و معمولاً افراد بهخوبی بهبود پیدا میکنند، اما در برخی افراد بیماری وارد فاز دوم بیماری میشود و خونریزیها ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه در تشخیص این بیماری سابقه سفر به کشورهای ذکر شده مهم است، خاطرنشان کرد: علائم بیماری تا دو هفته بعد از سفر هشداردهنده است و باید مورد توجه قرار گیرد و علائمی که ممکن است فردی دو ماه بعد از سفر داشته باشد ارتباطی با تب دنگی ندارد.
دکتر انفرادی با بیان اینکه اکنون رپید تست (تست سریع) در مراکز بهداشتی و درمانی استان موجود است، اضافه کرد: اگر فردی در بیمارستان بستری شود و پزشک وی به تب دنگی مشکوک باشد در سریعترین زمان میتوان تست بیماری را گرفت و به تشخیص در مورد تب دنگی رسید.
وی گفت: فرد مبتلا باید به مدت ۱۴ روز در بیمارستان قرنطینه شود تا از انتقال بیماری جلوگیری شود.
مدیرگروه مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به بیماریها منتقل شده توسط پشه آئدس، افزود: تب دنگ، زیکا، چیکونگونیا، تب زرد از جمله این بیماریها هستند که شایعترین آنها تب دنگ است.
دکتر انفرادی با بیان اینکه اکنون تب دنگ در ۱۲۴ کشور جهان شایع است و نزدیک به چهار میلیارد نفر در معرض ابتلا به این بیماری هستند، خاطرنشان کرد: طبق داده های مرکز بهداشت جهانی سالی ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون نفر به بیماری تب دنگ، مبتلا می شوند.
این مسئول گفت: سالی ۲۰ هزار نفر در دنیا در اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.
به گفته این مسئول، چیکونگونیا را تب استخوانشکن نام برد و گفت: بیمار مبتلا به این بیماری از دردهای شدید استخوان رنج خواهد بود.
وی افزود: مادران باردار اگر مبتلا به زیکا شوند، بیماری را به جنین منتقل میکنند که این امر موجب ایجاد نواقص نوزاد و عقبماندگی شود.
وی تب، سردرد، درد پشت چشم، علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ از علائم این بیماری است و در افرادی باسابقه سفر به کشورهای حوزه خلیجفارس و استانهای جنوبی کشور باید به آن بهعنوان علائم هشداردهنده توجه کنند.
وی گفت: متأسفانه این بیماری واکسن و درمان اختصاصی نیز ندارد و آنچه برای بیماران انجام میشود درمان حمایتی است و فرد مبتلا باید حتماً باید قرنطینه شود.
وی با بیان اینکه پشه از نظر ظاهری متفاوت است، و تشخیص آن توسط بررسی میکروسکوپی انجام میشود، گفت: خوشبختانه هنوز پشه آئدس در استان شناسایی نشده است.
وی ادامه داد: ۸۰ درصد مبتلایان درمان می شود و تنها ۲۰ درصد دچار مشکلات خونی و شرایط حاد می شوند، اما باید به یاد داشت که یک بار ابتلا به این بیماری مصونیت نسبت به آن ایجاد نمی کند و یک فر ممکن است چند بار به این بیماری مبتلا شود و در ابتلای دوم بیماری شدیدتر و سخت تر می شود.
دکتر انفرادی یادآوری کرد: افراد دارای بیماری زمینهای و مادران باردار در معرض ابتلای به بیماری هستند و باید بیشتر مراقبت کنند.
وی با بیان اینکه اکنون هفت استان کشور آلوده به پشه آئدس و تب دنگ است، گفت: استان های سیستان بلوچستان، خوزستان، هرمزگان و بوشهر دارای بیشترین مبتلایان هستند. در شهرهای شمالی نیز گیلان دارای پشه آئدس است اما هنوز گزارشی از این بیماری در این استان گزارش نشده است.
وی گفت: این پشه علاقهای به آبهای شور ندارد و هر جایی که کمی آب باشد اقدام به تولیدمثل میکند.
مدیرگروه مبارزه با بیماریها در دانشگاه اعلام کرد: از شهریور و مهرماه و با خنک شده هوا نگرانی گسترش بیماری وجود دارد.
وی به بیماری مالاریا هم اشاره و عنوان کرد: مواردی از بیماری مالاریا در استان ثبت شده که خوشبختانه همه آنها درمان شدهاند، این مبتلایان بیشتر افرادی بودند که به استانهای دارای بیماری مسافرت کرده بودند.
کارشناس مبارزه با بیماریهای واگیر در معاونت بهداشتی نیز گفت: سناریوهایی برای کنترل بیماری وجود دارد تا از شیوه بیماری در استان پیشگیری شود.
سعیدی گفت: ابتدا محیطی مصنوعی برای جذب پشه ایجاد میکنیم و نمونهبرداری انجام میدهیم تا چنانچه موردی از پشه آئدس وجود دارد شناسایی شود.
وی با بیان اینکه فعالیت پشهها معمولاً در هوای گرم و در استان ما تا اواسط مهرماه حضور دارند، افزود: در فصل سرما خونخواری پشه وجود ندارد.
سعیدی، روز گز بودن و مهاجم بودن پشه آئدس را از ویژگی های این پشه اعلام کرد و گفت: ظاهر این پشهها نیز متفاوت است و حالت ببری دارد و باید توجه کرد که اقلیم استان شرایط زیست این پشه را دارد.
وی گفت: گونهای از آئدس انساندوست است و این پشه در محیطهای زیست انسانی زندگی میکند و گونه دیگر آن حیواندوست است و در بیرون خانهها زیست دارد.
وی استفاده از اسپریهای دورکننده حشرات، استفاده از پشهبندهای آغشته به سم، توری زدن به در و پنجرهها از راهکارهای دورکردن این پشه است.