چند وقتی است که جریانات و عدم تعیین تکلیف پروژه ۱۰۰۰ میلیاردی تصفیه خانه فاضلاب شیروان نقل محافل مختلف سیاسی و اجتماعی شهرستان و استان شده است.
جریانی که حاکی از اختلاف نوع قرارداد Bt یا bot بین سرمایه گذار و آبفای استان شده و دود این اختلاف به چشم مردم و باعث هدر رفت بیت المال شده است.
این درصورتی است که سرمایه گذار بارها در مصاحبه با خبرنگاران اعلام کرده کاری به نوع قرارداد ندارد پروژه ماههاست آماده است اما آبفا چون نتوانسته فاضلاب ورودی را تأمین کند وطبق قرارداد باید خسارتهای روزانه بدهد بهانه تراشی میکند.
حال با توجه به سفر رییس جمهور محترم و اعضای هیات دولت به استان خراسان شمالی، هم مردم شیروان، هم سرمایه گذار و هم سرمایه پذیر به نوعی منتظر رفع اختلافات و مشکلات فی مابین هستند.
نکته قابل توجه این موضوع این است وزیر نیرو بعنوان وزیر معین جهت حضور در شهرستان انتخاب شده است که برنامههای مختلفی در حوزههای آبرسانی و بازدید از نیروگاه نیز برای ایشان پیش بینی شده است اما هنوز از برنامه وزیر برای بازدید از پروژه تصفیه خانه فاضلاب شیروان سخنی جدی به میان نیامده است.
BT یا BOT مشکل باید در این سفر برطرف شود
ایندر حالی است که دکتر عباس قدرتی رییس مجمع نمایندگان استان بارها در جلسات مختلف بدون حق دادن به طرفی خاص، درخواست رسیدگی جدی به موضوع را داده تا جایی که از رییس سازمان بازرسی استان همتقاضای ورود بهاین موضوع و رفع مشکل را داشته است.
دکتر قدرتی همچنین در تماس با خبرنگار ما اعلام کردهاند وزیر نیرو را در سفر به شیروان حتماً به بازدید پروژه تصفیه خانه فاضلاب شیروان خواهد برد تا یکبار برای همیشه مشکل ریشهای برطرف شود.
نماینده مردم شیروان تاکید کرد: باید از سفر هیات دولت به استان نهایت بهره را ببریم و پروژههای نیمهتمام و بلاتکلیف را باید تعیین تکلیف کنیم قرار نیست وقت وزیر و اعضای هیات دولت را با بازدید از پروژههای کامل و فعال بگیریم و همه چیز را گل و بلبل نشان دهیم.
رها سازی فاضلاب ورودی به تصفیه خانه به محیط زیست
نکته قابل تأمل در این پروژه ایناست روزانه میزان زیادی فاضلاب که وارد تصفیه خانه میشود بدون کوچکترین فرایند تصفیه مستقیم وارد رودخانه شده و ضمن آلودگی محیط زیست، باعث شده کشاورزان پایین دست نیز از این فاضلاب برای زراعت استفاده کنند
به گفته بناری مدیر عامل شرکت شهرساز شایگان سرمایه گذار این پروژه، سرمایه پذیر براساس مکاتبات قبلی مکلف شده که BT را انجام دهد اما متاسفانه دفع وقت کرده و این یعنی دقیقاً خسارت به سرمایه گذار و بخش خصوصی که در تضاد با فرمایشات مقام معظم رهبری و رئیس جمهور است، همچنین خسارت به محیط زیست و از همه مهمتر عدم استفاده از پساب آن هم در دشت ممنوعه!!!
همچنین به گفته ایشان مشاور مرضی الطرفین هم در برنامه قاب آزاد و مکاتبات حرفای سرمایه گذار رو تأیید کرد اما گوش شنوایی نیست...
ما سرمایه گذاریم نه سرمایه بردار/ تکلیفمان را روشن کنید
مدیر عامل شرکت شهرساز شایگان نیز چندی پیش با بیان اینکه عملیات عمرانی و تجهیز دستگاههای پروژه بزرگ تصفیه خانه فاضلاب شیروان چندی است به پایان رسیده است گفت: از اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ طی نامههای رسمی به اداره کل آب و فاضلاب استان اعلام کردهایم پروژه آماده بهره برداری است اما همچنان بدلایل مشکلات زیر ساختی که از سوی سرمایه پذیر وجود دارد این پروژه همچنان بلاتکلیف مانده است.
به گفته مهندس بناری و تأیید مدیر عامل اسبق آبفای استان در مصاحبههای اخیرشان، تاکنون به قیمت روز ۱۰ هزار میلیارد ریال برای اجرا و ساخت تصفیه خانه فاضلاب این شهر ۸۵ هزار نفری استان هزینه شده است
وی ادامه داد: عملیات اجرایی پروژه بزرگ تصفیه خانه فاضلاب شیروان از سال ۹۴ با سرمایه گذاری بخش خصوصی (هلدینگ شایگان) آغاز شد که از اردیبهشت ۱۴۰۳ آماده بهره برداری است.
مهندس مسعود بناری تصریح کرد: ظرفیت تصفیه در چهار سال اول بهرهبرداری این طرح ۶ هزار مترمکعب در شبانهروز و از سال چهارم به بعد ۱۲ هزار مترمکعب افزایش مییابد وهمچنین ظرفیت این تصفیه خانه در افق سال ۱۴۱۵ نیز تا ۲۴ هزار مترمکعب در شبانهروز قابل افزایش است.
درد دل ما به رسانهها را تشویش اذهان عمومی عنوان کردند
وی ادامه داد: از روی ناچاری و اینکه کسی تکلیف ما را روشن نکرد موضوع را با رسانهها در میان گذاشتیم و از مسئولین خواستیم بیایند راستی آزمایی کنند اما عزیزان ما را متهم به تشویش اذهان عمومی کردند
مدیرعامل شهرساز شایگان با بیان اینکه این طرح حدود ۱۴۷ هزار نفر را در شیروان زیرپوشش قرار میدهد، گفت: هدف از احداث، بهره برداری و انتقال تصفیه خانه فاضلاب شیروان، حفظ محیط زیست، ارتقای بهداشت عمومی، حفاظت از آبهای زیر زمینی و تولید کود طبیعی است که متاسفانه این روزها تمام این اهداف وارونه شده است.
مهندس بناری با بیان اینکه این پروژه در صورت آغاز بهره برداری حداقل برای ۲۴ نفر بصورت مستقیم اشتغالزایی میکند گفت: با توجه به کم آبیهای شدیدی که در این منطقه وجود دارد آب خروجی از تصفیه خانه میتواند در زمینه صنعت و کشاورزی مورد استفاده مجدد قرار گیرد و تحول بزرگی در زمینه تولید و اشتغال زایی ایجاد کند.
۲ لیتر در ثانیه، ورودی فاضلاب به تصفیه خانه!
مدیرعامل شرکت شهرساز شایگان در ادامه با انتقاد از اداره کل آب وئفاضلاب استان در جهت عمل به تعهداتشان در خصوص اجرای شبکه و واگذاری اشتراک به همشهریان و همچنین تحویل حداقل ۷۰ لیتر در ثانیه فاضلاب در ورودی تصفیه خانه گفت: حداقل ورودی فاضلاب به تصفیه خانه باید ۳۰ لیتر در ثانیه باشد تا دستگاهها قادر به فعالیت و استارت باشند اما در حال حاضر با این حجم هزار میلیارد تومانی سرمایه گذاری پروژه تنها دو لیتر در ثانیه فاضلاب در ورودی تصفیه خانه تحویل میشود که عملاً امکان هیچگونه تصفیهای وجود ندارد و مجدد به رودخانه بیرون از پروژه هدایت میشود که خطرات جدی برای محیط زیست و کشاورزان دارد.
گارانتی دستگاهها در حال اتمام است
مهندس بناری با گلایه از عدم تعیین تکلیف پروژه که ۱۰۰ درصد آماده بهره برداری میباشد توسط سرمایه پذیر که اداره آب و فاضلاب استان است گفت: با توجه به طی روند فعلی و عدم بهره برداری از پروژه، گارانتی دستگاهها رو به اتمام است و این قطعاً بعدها پروژه را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.
وی ادامه داد: متاسفانه هر زمان مسئولی جهت بازدید از پروژه میآید با تزریق آب از چاههای مسیر، ورودی فاضلاب به تصفیه خانه را زیاد نشان میدهند
مهندس بناری گفت: متاسفانه برخی از مسئولین مربوطه گزارشهای خلاف واقع به مسئولین شهرستانی و استانی بر علیه این پروژه میدهند که بنده همینجا اعلام میکنم در هر زمان و هر ساعت از شبانه روز آماده میزبانی از عزیزان جهت بازدید میدانی و رفع شبهات هستیم.
ما به تعهداتمان عمل کردیم/سرمایه پذیر همچنان پروژه را نمیپذیرد
مدیرعامل شرکت شهرساز شایگان با بیان اینکه ما علی رغم بسیاری از بدقولیها و چالشهایی که برایمان پیش آوردند به تعهداتمان عمل کردیم اما اکنون اداره کل آب و فاضلاب استان که در قرارداد بعنوان سرمایه پذیر محسوب میشود با توجه به اینکه در اجرای شبکه و واگذاری انشعابات بسیار عقبتر از برنامه پیش بینی شده هستند از تحویل گرفتن پروژه خودداری میکنند چرا که در این صورت طبق قرارداد در صورت عدم تحویل میزان مشخص فاضلاب در ورودی پروژه باید خسارت پرداخت کنند
مهندس بناری افزود: در این راستا ما با صرف هزینه بیش از هزار میلیارد تومانی همچنان معطل و بلاتکلیف ماندهایم و مسئولی پاسخ ما را در این شهر نمیدهد
بی ثباتی مدیریتی یکی از موانع حضور بخش خصوصی و سرمایه گذاران است
مهندس بناری در ادامه ناکارآمدی و بیثباتی مدیریتی را دو عامل بسیار مهم در عدم پیگیری امور و همچنین یکی از موانع اصلی حضور فعال بخش خصوصی مطرح کرد و گفت: این امر مهم باعث شده آسیبهای جدی و گاهی جبران ناپذیری به توسعه و پیشرفت هر منطقه و کشوری وارد شود چرا که به عنوان مثال این شرکت از زمان آغاز فعالیت در سال ۱۳۹۴ تاکنون شاهد حضور و تغییر چهار مدیرعامل در شرکت آب و فاضلاب استان خراسان شمالی با دیدگاهها و نظرات مختلف بوده است.
وی ادامه داد: این تغییر مداوم مدیرت ها در پروژه تصفیه خانه فاضلاب شیروان باعث افزایش هزینههای ناشی از اتخاذ تصمیمات مبتنی بر آزمون و خطا گردیده و به نوعی تغییرمدیران بیشتر شبیه به یک ژست سیاسی گردیده تا راهکاری برای حل مشکلات با توجه به افزایش جمعیت کشور و همچنین شهر شیروان و طرح جوانی جمعیت، وضعیت موجود بخش آب بیانگر آن است که منابع آب تجدید شونده کشور نسبت به متوسط بلند مدت کاهش چشمگیری را داشته است.
مدیرعامل شرکت شهرساز شایگان با بیان اینکه مطابق با آمار بیش از ۷۰ درصد منابع آب تجدید شونده کشور استحصال و مصرف میشود و در کنار این موارد پیش بینی تداوم خشکسالی در کشور و به تأثیر آن شهرستان شیروان حاکی از وجود یک بحران در آینده میباشد گفت: از مصادیق این بحران میتوان از بین رفتن زیست بومهای آبی شهرستان، تخریب منابع آبهای زیرزمینی و بروز مناقشات محلی در مورد آب را ذکر کرد که تأخیر در اجرای شبکه فاضلاب و نصب انشعابات با کندی و متوقف شدن چندین ساله آن، زنگ خطر را برای توسعه شهر به صدا در آورده است.
تعلل مسئولان آب و فاضلاب استان فرصت فروش پساب را از مردم این شهر گرفته است
مهندس بناری با اشاره به اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۲ تمام مجوزهای قانونی واگذاری و فروش پساب مطابق با تبصره 8 که وزارت نیرو را ملزم میدارد از طریق استفاده حداکثری از پساب برداشتی و همچنین آب دریا، آب صنایع را تأمین کند گفت: این موضوع میتوانست کسب درآمد بسیار پایداری را در صورت تأمین فاضلاب برای آب و فاضلاب استان که در حال حاضر با کمبود منابع دست به گریبان میباشد ایجاد نماید که این فرصت با تعلل مدیران آب و فاضلاب از مردم این شهر دریغ گردیده است.
مناقصهای که برنده شدیم و باطل کردند...
وی تصریح کرد: این شرکت به عنوان اولین سرمایهگذار وزارت نیرو در تبصره ماده ۵۶ با بهره گیری از تجربیات ارزشمند خود در اجرای شبکههای فاضلاب در سراسر کشور به منظور رفع عقب ماندگی تکمیل شبکه و نصب انشعابات شهر شیروان در مناقصهای که توسط شرکت آب و فاضلاب در سال ۹۹ جهت تکمیل کلیه خطوط و اجرای کامل انشعابات به صورت فاینانس داخلی برگزار گردید با اختلاف فاحشی برنده مناقصه گردید و مقرر شد پس از اجرای کلیه مراحل، شرکت آب و فاضلاب طی دوره ۵ ساله و با سود ۲۰ درصد نسبت به تسویه حساب با این سرمایهگذار اقدام نماید اما متأسفانه به دلایل نامعلوم و با نگرشی سطحی گرایانه قرارداد مذکور توسط شرکت آب و فاضلاب استان اجرایی نگردید.
از نهادهای نظارتی میخواهیم با ورود به این جریان جلوی تضییع بیت المال را بگیرند
مدیر عامل شرکت شهرساز شایگان گفت: در حال حاضر علاوه بر اینکه اتمام این پروژه منابع چندین ده برابری و زمان چندین ساله را طلب مینماید باعث از دست رفتن فرصت بزرگ کسب درآمد از فروش پساب نیز گردیده است که لازمه ورود نهادهای نظارتی را در امر مذکور میطلبد این مهم نمونه بارزی از تضییع حقوق بیت المال به شمار میرود.
وی ادامه داد: شتاب بخشیدن به روند رشد اقتصادی در کشور مستلزم کاهش سطح حضور دولت در فعالیتهای غیر حاکمیتی است که میبایست در چهارچوب خصوصی تعریف شود که این مدیرانی معتقد بر خصوصی سازی و تکریم سرمایهگذاران را میطلبد چرا که با شرایط حال و حاضر و انبوهی از موانع جهت بازارهای مولد باعث عدم رغبت سرمایه گذاران و فرار آنها از بازار مذکور و هجوم به بازارهای غیرمولد که سود آنی و کم ریسک را برای افراد به ارمغان میآورد گردیده است.
سرمایه گذاری که تفاهم نامه انتقال آب از سرانی به شهر شیروان (هلدینگ شایگان، بیژن اسور) را امضا نمود، بقدری بی مهری دید اولین و آخرین سرمایه گذاری را در استان انجام داد، براستی کدام مدیر یا دستگاه جوابگوی عدم جذب سرمایه گذار داخلی است؟