به گزارش اترک و به نقل از خبرآنلاین، «تغییر و اصلاح کابینه سیزدهم» نه فقط این روزها، که از همان سال اول روی کار آمدن رئیسی مطرح بود، همان روزها که حامیان اصولگرای رئیسی بیش از این روزها بودند اما چینش کابینه همان زمان هم با انتقاداتی همراه بود.
مجلسیها و دیگر حامیان رئیسی اما با مدارا پیش رفتند تا شاید وعدههای داده شده با تکیه بر همان کابینه عملیاتی شود، اما هرچه زمان سپری شد نه وعدهای عملی شد نه کابینه مستقر در پاستور تغییری در روند حرکتی کشور ایجاد کرد.
دولت زیر تیغ انتقادات
عملکرد ضعیف دولتمردان رئیسی در حوزههای مهمی چون اقتصاد، دیپلماسی، سیاست خارجی و ...کار را به جایی رسانده که این روزها که دولت رئیسی وارد سومین سال حضورش در پاستور شده، زیر تیغ انتقادات شدید برای اصلاح و تغییر کابینه قرار دارد.
تلاطمات در بازارهای اقتصادی از جمله بازار ارز و سکه که شوکهای لحظهای به قیمت کالاهای اساسی و معیشت مردم وارد کرده، این روزها بار دیگر درخواستها برای تغییر و اصلاح کابینه را بیش از گذشته کرده است.
گرچه دولت رئیسی طی این چندسال تغییراتی به خود دیده است، اما تغییرات یا با فشار مجلسیها صورت گرفته یا اگر دولت خودخواسته تن به تغییرات داده، در نهایت آن انتظارات را برآورده نکرده است.
از سوی دیگر اختلافات در تیم اقتصادی دولت، عملکرد جزیرهای وزارتخانهها و ناکارآمدی وزرا و معاونان اقتصادی، کار را به جایی رسانده که فشار بر معیشت و سفره مردم چندین برابر شده است و خواسته برای تغییر کابینه در گام اول اصلاح در تیم اقتصادی دولت است.
اولین واکنش دولت به تغییر کابینه رئیسی
درخواستها برای تغییر در تیم اقتصادی ابراهیم رئیسی از یک سو و برخی خبرهای جسته و گریخته مبنی بر تصمیم رئیسی برای تن دادن به این خواسته، در نهایت واکنش دولت را به همراه داشت، به طوری که علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در بخشی از نشست خبری خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به افزایش قیمت ارز و سکه در روزهای اخیر آیا شاهد تغییراتی در کابینه خواهیم بود، گفت: «در حوزه اقتصادی وقتی در یک جنگ اقتصادی با دشمن هستیم و دشمن سعی میکند از هر مسیری ضربه زند، انتظار میرود یک همراهی و همدلی در راستای ثبات بخشی به بازار رخ دهد و بتوانیم منافع ملت و مردم را تأمین کنیم.» او با این جملات مبهم تغییرات را تأیید نکرد.
تغییر کابینه ضرورت است یا ...
این درحالیست که برخی از سیاسیون وتحلیلگران تغییر و اصلاح تیم اقتصادی دولت را ولو در سال سوم به نفع مردم و نظام اجرایی و تصمیم گیری کشور میدانند.
آنگونه که شهریار حیدری نماینده قصرشیرین در مجلس، گفته است: «الان تغییر کابینه به نفع دولت و مردم است. به عبارت دیگر اگر رئیسی به دنبال این است که دوره بعد هم رئیس جمهور شود نیازمند تغییرات اساسی از صدر تا ذیل کابینه از بخشدار تا وزیر است.»
محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا نیز در توئیتی نوشته است: «اگر وزیر نفت، وزیر رفاه، وزیر قطع ارتباطات، رئیس سازمان برنامه و بودجه و نیز چند تن از معاونان بی خاصیت رئیس جمهور کنار گذاشته شوند شاید راه برای اصلاح دولت رئیسی کمی هموار شود.»
برخی نیز این تغییرات را نه در غالب خواسته بلکه با خط و نشان کشیدن برای دولتیها مطرح میکنند، آنگونه حسین حاجی دلیگانی میگوید؛ «رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد اگر توضیح قانع کنندهای نداشته باشند باید برکنار شوند. مجلس تا ۶ خرداد سرکار است و از مسئولیت آن کاسته نمیشود.»
تغییر در سال سوم اثرگذار است یا...
در این میان، برخی از چهرههای سیاسی کشور، گرچه معتقد به ناکارآمدی تیم اقتصادی دولت هستند اما تغییر این تیم آنهم در سال سوم، را بی تأثیر میدانند. از جمله مصطفی هاشمی طبا فعال سیاسی اصلاح طلب که در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین گفته است: «حتی اگر بخواهند تغییرات هم به وجود آورند و افراد قوی در وزارتخانهها بنشینند کاری نمیتوانند انجام دهند چراکه باید سیاستهای کلی به نحوی باشد که کشور را به سمت پیشرفت ببرد، بنابراین ۵ یا ۱۰ وزیر هم تغییر کنند باز وضعیت همین خواهد بود.»
همچنین ذبیح الله اعظمی ساردویی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تغییرات را مثمر ثمر نمیداند و در این باره بیان کرده است: «با جا به جا کردن وزیر اقتصاد یعنی نیرویی که حداقل ۳ سال در آنجا کار کرده است درست نیست. بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، وزارت دارایی و ریاست جمهوری باید مشکل را حل کنند.»