کواکبیان: نام دولت من «دولتِ مردمسالار» است
مصطفی کواکبیان، متولد ۱۳۴۱ در سمنان است، او مدرک دکتری علوم سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس دارد. از سوابق وی می توان به: دبیر کل حزب مردم سالاری (از ۱۳۷۸ تا امروز) و نماینده مجلس در دوره هشتم و دهم اشاره کنیم. صلاحیت او در انتخابات سال های ۸۴، ۹۶ و ۱۴۰۰ توسط شورای نگهبان تایید نشد.
وی پس از ثبت نام در انتخابات در جمع خبرنگاران مستقر در وزارت کشور، گفت: نام دولتی که بنده می خواهم با آن وارد عرصه انتخابات شوم، «دولت مردمسالار» و با شعار «صداقت با مردم» است.
داوطلب انتخابات ریاست جمهوری افزود: بسیاری از بن بست هایی که امروزه در کشور داریم، بهخاطر قوانین دست وپاگیر است، از این رو باید در چارچوب قانون اساسی تغییراتی لحاظ شود.
کواکبیان در تشریح برنامه های انتخاباتی خود تصریح کرد: تحقق جمهوریت، لغو تحریم ها و ارتباط با همه دنیا به جز رژیم صهیونیستی، ثبات و تقویت ارزش پول ملی با استقلال بانک مرکزی ، فسادزدایی از ارکان حکومت و حاکمیت قانون با دفاع از حقوق شهروندان ۵ برنامه اصلی بنده در این دوره از انتخابات است.
وی با بیان اینکه کمترین رشد را در بین کشورهای منطقه از لحاظ اقتصادی داریم ، گفت: شاخص های اقتصادی ما در سطح بینالملل و بین ۱۵ کشور همسایه بسیار پایین است. در وضعیت تجاری هم اوضاع بهتر نیست. نرخ پایدار تورمی دو رقمی است و نرخ بیکاری نیز بالاست. در بحث کاهش وابستگی به بودجه و همچنین در حوزه اقتصادی ۱۵ برنامه دارم که در صورت انتخاب آنها را اجرایی خواهم کرد.
جلیلی: اکنون فرصت جهاد بزرگ برای جهش ایران رسیده است
سعید جلیلی متولد ۱۳۴۴ در مشهد است، او مدرک دکتری معارف اسلامی از دانشگاه امام صادق دارد. سوابق او عبارت هستند از: عضو شورای عالی امنیت ملی ( ۱۳۸۶ تا کنون)، مسئول مذاکرات هسته ای ( ۱۳۸۶ - ۱۳۹۲) و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ( ۱۳۹۲ تا کنون). جلیلی در انتخابات سال 92، ۴ میلیون و ۱۶۸ هزار و ۹۴۶ رای کسب کرد و در انتخابات سال 1400 نیز پیش از آغاز رای گیری انصراف داد.
سعید جلیلی پس از ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری در جمع خبرنگاران حاضر در ستاد انتخابات کشور، اظهار کرد: مردم در سوگ رئیسجمهور شهید و محبوب خودشان، نشان دادند بهخوبی قدردان «خدمت و صداقت» هستند. خلق حماسه از دل حادثه هنر مردم ایران است.
وی افزود: ملت خوب و فهیم ما سهم خود را انجام دادهاند و اکنون آمادهاند تا نقشهای بزرگتری برای پیشرفت کشور ایفا کنند. باور دارم مردم ما آنچه در امکان و توان آنها بوده است به صحنه آوردهاند و میآورند و این بزرگترین سرمایۀ کشور است.
جلیلی یادآور شد: رئیسجمهور شهید این سرمایۀ مردمی را میشناخت و قدر آن را میدانست. کسی که پا به عرصۀ انتخابات ریاست جمهوری میگذارد، باید همچون رئیس جمهور شهید این سرمایۀ مردمی را بشناسد و قدر بداند. امروز به دولتی نیاز داریم که با همۀ وجود، عزم و اراده و برنامه داشته باشد تا این سرمایه را ارتقا دهد.
داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: ما در ده سال گذشته در «دولت سایه» به این اندیشیدهایم و با شبکهای گسترده از نخبگان و استادان حوزههای مختلف درباره آن بررسیهای کارشناسی انجام دادهایم. در تمام این ۱۰ سال، فارغ از اینکه دولت مستقر، خود را رقیب ما میدانسته یا رفیق ما، نتایج بررسی و حل مسائل را برای تایید، تصحیح یا تکمیل به دولتمردان ارایه کردیم.
وی با بیان اینکه «رئیسجمهوری باید بداند چه فرصتهایی وجود دارد و چگونه از این فرصتها به نفع ملت ایران استفاده حداکثری کند»، اظهار کرد: رئیسجمهوری آینده باید به حداقلها و ادارۀ روزمرۀ کشور راضی نشود و به قلهها نگاه کند. پیشرفتهای مردم ما و روندهای جهانی به ما نشان میدهد، ما امروز در یک فرصت تاریخی هستیم. هر ملتی که از فرصتهای تاریخی غفلت کرد، از مسیر پیشرفت عقب ماند.
جلیلی یادآور شد: پیشرفت به دست نمیآید مگر با عدالت. عدالتی که در جهت جهش کشور، برای مشارکتدادن ظرفیت تکتک مردم ایران حق قائل باشد و آن را به میدان بیاورد. این حق همه مردم ایران است که برای جهش این کشور دوست داشتنی نقشی ایفا کنند و این وظیفۀ دولت است که برای آن برنامه داشته باشد.
داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: تبعیض نمیگذارد همه حرکت کنند. بدون مناسبات عادلانه، سرمایهها به ضرر همه تلف میشود و به سود عدهای معدود به کار گرفته میشود. در مناسبات عادلانه است که همۀ ظرفیتها به کار گرفته، حصارها و انحصارها شکسته، خطکشیهای نادرست برداشته و پیشرفت محقق میشود.
وی ادامه داد: برای جهش، برای پیشرفت، مشارکت حداکثری مردم لازم است، عدالت لازم است. همه باید امکان حرکت و رشد داشته باشند و امروز درادامۀ موفقیتهای مسیر شهید رئیسی، به تصمیمهای صحیح و بهموقع نیاز داریم، تا نه تنها دچار روزمرگی نشویم، بلکه به قلههای پیشرفت دست پیدا کنیم.
جلیلی گفت: هنر تدبیر یعنی باید فرصتهای فرهنگی، تاریخی، منطقهای، اقتصادی، علم و فنآوری را از قبل شناخته باشیم، اولویتبندی و برنامهریزی کرده باشیم و با اشراف لازم بر برنامه، آن را به اجرا درآوریم تا نتیجۀ تحقق برنامهها، بهرهبردن همه مردم ایران باشد، نه فقط عدهای خاص. همچنان که باید آسیبها را که مانع این پیشرفت است شناخته باشیم و اجازه ندهیم مانع این پیشرفت شود.
داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری افزود: آسیبهای اداری، اجرایی، سیاسی که به ظاهر ساده و پیشپاافتاده به نظر میآید، موجب انحصارها، اتلاف سرمایهها، معطل ماندن ابتکارها، و کندی و توقف در مسیر تعالی کشور میشود. کشور ما برای پیشرفت بیشتر و عدالت پایدارتر به تصمیمهای نقطهزن نیاز دارد.
وی افزود: در لحظهای که نظم دنیا و منطقه غرب آسیا در حال تغییر است، بیش از هر لحظه دیگری به تصمیمهای نقطه زن نیاز داریم تا پیشرفت کنیم و از سایر کشورها چند دهه عقب نمانیم. تصمیم نقطهزن یعنی توجه و تمرکز بر اولویتها. اشراف داشتن بر تصمیمها و تمرکز بر تصمیمهایی که ریشههای مشکلات را هدف می گیرند یا با توجه به فرصتهای بزرگ جهانی در اطرافمان، کشور را جهشی بزرگ میدهند. یعنی مراقبت از دامها و راهزنهایی که میخواهند دولت را به بیراهه و حاشیه ببرند.
جلیلی تاکید کرد: در عصر فناوری کوانتوم و هوش مصنوعی هم اگر درگیر لفاظیها و سیاستبازیهای بیمورد شویم و از توسعه بومی فناوریها غافل شویم، نتیجهاش دست چندم بودن خواهد شد. برای پیشرو بودن باید نقشه راه داشت.
داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری گفت: امروز ایران در جهان یک کشور ممتاز و در حال حرکت به سوی قلههای پیشرفت است و تداوم این مسیر جز با کار و تولید و مشارکت عادلانه همه مردم شدنی نیست. به ایران ما اکنون همتراز قدرتهای بزرگ مینگرند و باید به هر نامزدی که میخواهد ایران و ایرانی را قدرتمندتر از همیشه ببیند خوشامد گفت و هر رأیی که به صندوق ریخته میشود را مبارک دانست.
لاریجانی: افراد توانمند را با هر سلیقه به کار میگیریم
علی لاریجانی متولد ۱۳۳۶ در نجف اشرف است، او مدرک دکتری فلسفه از دانشگاه تهران دارد. سوابق او به شرح زیر می باشد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ( ۱۳۷۱ - ۱۳۷۲)، رئیس سازمان صدا و سیما ( ۱۳۷۲ - ۱۳۸۳)، دبیر شورای عالی امنیت ملی ( ۱۳۸۴ - ۱۳۸۶)، نماینده و رئیس مجلس ( ۱۳۸۷ - ۱۳۹۹) و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ( ۱۳۹۹ تا کنون). لاریجانی در انتخابات سال 84، ۱ میلیون و ۷۱۳ هزار و ۸۱۰ رای کسب کرد و در انتخابات سال 1400 رد صلاحیت شد.
علی لاریجانی پس از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری در جمع خبرنگاران گفت: به ساحت نورانی امام بزرگوار ادای احترام میکنم و یاد شهدای گرانقدر اخیر رئیس جمهور سختکوش و متواضع و همراهان ایشان را گرامی میدارم و ضمن همدردی با مردم مظلوم و مقاوم رفح، به سردار بزرگ مقاومت، شهید سلیمانی ادای احترام مینمایم.وی افزود: امروز شرایط معیشتی سخت است و همه انتظار دارند حکومت راه حل درستی برای مشکلات بیابد؛ آیا این مشکلات حل شدنی است؟ آری! برخی کشورها وضعی به مراتب پیچیدهتر از ما داشتند ولی توانستند آن را حل کنند؛ باید با تکیه بر توان داخلی از تجارب بینالمللی نیز بهره بگیریم.لاریجانی بیان کرد: هدف اساسی این تغییرات عدالت اجتماعی و پیشرفت ملی در همه بخشهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و سیاست خارجی است. عدالت به این معنا که هر کس به حق خود برسد و پایه این حق، حقوق فطری انسان هاست، که باید دولت زمینه رشد آن را فراهم کند. در این مسیر ما به ملت قوی و دولت زمینهساز نیازمندیم. وی افزود: در این الگو دولت جایگزین ملت نمی شود؛ ولی بستر متوازن برای مشارکت و رقابت مردم در همه حوزه ها را فراهم می کند و آزادیهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برای این امر ضرورت دارد و زمانی برای از دست دادن نداریم برای عبور از موانع باید از روشهای منسوخ ارتفاع بگیریم.وی تأکید کرد: اما الزامات تحقق این امر چیست؛وحدت ملی جامعه ما بر مبنای اصلی سفارشات اصلی انقلاب است در جامعه ما به اندازه زیادی از اختلافات آسیب دیده است. در دولت مد نظر من هر کاربلد و توانایی با هر سلیقه سیاسی به کار گرفته میشود دولت باشگاه یک حزب و یک جناح نیست.
لاریجانی ادامه داد: به جای نگاه تمرکزگرا و از بالا به پایین زمام امور مناطق ایران عزیز در اختیار نخبگان استانی قرار می گیرد.وی افزود: دیپلماسی کشور باید پیشرفت ایران را مسئله ی اصلی تعاملات خود قرار دهد راهبرد ایران به عنوان قدرت مهم منطقه این است که کل منطقه امن و قدرتمند باشد.لاریجانی تصریح کرد: امروز ایران عزیز با تمدن کهن نقش آفرین صحنهی بینالمللی است و همکاری خود را با قطب های جهانی صرفا بر اساس منافع ملی و امنیت ملی تعریف میکند در این میان حل مسئلهی تحریم ها برای گشایش اقتصادی جزو اولویت های دیپلماسی خواهد بود.وی ادامه داد: مبنای تعاملات چه در سطح منطقه و چه بین المللی به نحو غالب با تکیه بر مزیتهای رقابتی بر محور توسعهی اقتصادی خواهد بود و البته بنیهی دفاعی قوی برای نیروهای مسلح با توجه به شرایط ایران نیز مد نظر است.عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: تنها با روش علمی میتوان مشکلات را حل کرد. نه با شعار و نظرات غیر تخصصی. پیامبر (ص)ما فرمودند: ای پسر مسعود هرگاه به کاری پرداختی آن را با دانش و خرد انجام ده.
لاریجانی تصریح کرد: در مقوله اقتصاد علاوه بر محوریت تولید و اشتغال مبارزه با علل فساد مهم تر از برخورد با معلول هااست. اگر دولت جایگزین ملت نشود شفافیت بیشتر شود و مقررات زائد تقلیل یابد زمینه فساد از بین میرود. با دولت فربه و مداخلهگر در همه امور مردم، حتما ره به جایی نمی بریم.وی در پایان خاطرنشان کرد: شهید آیت الله مطهری فرمودند حکومتها ممکن است آرمانهای متعالی داشته باشند اما اگر از اقتصاد سالم و ثروت را برخوردار نباشند به هیچ یک از آنها نمی رسند. لذا؛ تاکید ما در این مقطع زمانی بر توسعهی اقتصاد ملی یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای نجات کشور است.
همتی: امروز دیگر زمان آزمون و خطا نیست
عبدالناصر همتی متولد ۱۳۳۶ در کبودر آهنگ است، او مدرک دکتری اقتصاد از دانشگاه تهران دارد. در خصوص سوابق وی می توان به این موارد اشاره کنیم: رئیس بیمه مرکزی ( ۱۳۷۳ - ۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ - ۱۳۹۷)، مدیرعامل بانک سینا ( ۱۳۸۵ - ۱۳۹۲)، مدیرعامل بانک ملی ( ۱۳۹۲ - ۱۳۹۵) و رئیس بانک مرکزی ( ۱۳۹۷ -۱۴۰۰). همتی در انتخابات سال 1400، ۲ میلیون و ۴۴۳ هزار و ۳۸۷ رای کسب کرد.
عبدالناصر همتی پس از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری در جمع خبرنگاران گفت: ۳ سال پیش هنگام ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری۱۴۰۰، به یک نکته اشاره کردم آن نکته این بود که امروز جایگاه اقتصادی کشور و رفاه و آسایش ملت بزرگ ایران همتراز با همت ،فداکاری ،شجاعت، تلاش و صبوری آنها نیست و هیچ امری مهمتر از معیشت و رفاه مردم شریف ایران نمیباشد.همتی ادامه داد: آینده این کشور در دست جوانانی است که بهدنبال یک زندگی با عزت و همراه با رفاه ، بدون دغدغههای بیهوده سیاسی هستندجوانانی که به حق اصلاح امور را از مسئولان می خواهند.امروز دیگر زمان آزمون و خطا نیست.وی افزود: مردم انتظار دارند که مسئولان بدون شعار زدگی و بازی با الفاظ، امورات اقتصادی آنها را ساماندهی کنند. امروز دیگر زمان شعارهای بی حاصل و وعدههای تو خالی نیست. امروز شما و من میدانیم که تنها راه اصلاح امور مشارکت فعال شما در انتخابات و رای قاطع شما به توقف روندهایی است که اوضاع اقتصادیشان کشور را به مرزهای بحرانی رسانده است.وی گفت: من به پشتوانه رای شما متعهد به اصلاح امور در بدنه اجرایی کشور با هدف حذف فرآیندهای فساد خیز و تورمزا هستم.همتی گفت: من آمده ام که بگویم امروز همچنان امیدوار به آینده هستم.با دیدن جوانان تحصیلکرده و آماده کار و اشتیاق زنان و مردان ایرانی جهت فردای بهتر برای خود و فرزندانشان امیدواری من هر روز بیشتر میشود.
وی افزود: امروز دیگر زمان آزمون و خطا نیست.مردم انتظار دارند که مسئولان بدون شعار زدگی و بازی با الفاظ، امورات اقتصادی آنها را ساماندهی کنند. امروز دیگر زمان شعارهای بی حاصل و وعده های تو خالی نیست.همتی بیان کرد: امروز شما و من میدانیم که تنها راه اصلاح امور مشارکت فعال شما در انتخابات و رای قاطع شما به توقف روندهایی است که اوضاع اقتصادی کشور را به مرزهای بحرانی رسانده است.وی ادامه داد: من به پشتوانه رای شما متعهد به اصلاح امور در بدنه اجرایی کشور با هدف حذف فرآیندهای فساد خیز و تورم زا هستم.همنی تاکید کرد: تجربه های چهل ساله مدیریتی من در بخش های مختلف گواه بر این است که تنها با همکاری و استفاده از نیروهای کارآمد و دوری از تنشهای بیهوده سیاسی و استفاده از یافته های علم اقتصاد میتوان شرایط اقتصادی شما مردم را بهبود بخشید.وی ادامه داد: تمام تلاش من تعامل با همسایگان گسترش روابط اقتصادی با همه کشورهایی که به نوعی در خدمت منافع ملی ما قرار میگیرند و تکیه بر دیپلماسی ورزیده و چابک برای رفع تحریم ها و گشایش مراودات با دنیا خواهد بود.وی گفت: در روزهای آینده برنامه جامع من در پیش روی شما خواهد بود.همتی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم با مشارکت خود در انتخابات امکان اجرا شدن این برنامه را فراهم کرده و کشور را در ریل رشد و پیشرفت قرار دهید.
گفتنی است در کنار این 4 نفر؛ محمد رضا صباغیان، نماینده مجلس؛ عباس مقتدایی، نماینده مجلس؛ قدرتعلی حشتمیان، رئیس خانه احزاب؛ محمود احمدی بیغش، نماینده ادوار مجلس و استاندار اسبق خراسان شمالی و محمد خوش چهره، نماینده ادوار مجلس نیز در دو روز اول برای شرکت در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نام نویسی کردند.