معرفی کتاب مهمانسرای بیوههای جوان
یادداشت - نجمه سیددخت
کتاب"مهمانسرای بیوههای جوان" نوشتۀ آزادۀ معاونی و ترجمۀ محبوبه حسینزاده در سال 1400 و در 444 صفحه، به زیور طبع آراسته شده است.
نویسندۀ کتاب، با تسلط کامل به زبان عربی، به پوشش خبری جنگ عراق پرداخته است. او پس از سقوط داعش، به سراغ برخی از زنان داعشی رفت و گفتگوهایی با آنها انجام داد که حاصل آن کتاب مهمانسرای بیوههای جوان است. او گفتگوهایی با سیزده زن بازداشت شدۀ داعشی داشت که در روند آن نویسنده، مواجهۀ مستقیم با شرایط زیستِ آنان و انگیزههای پیوستنشان به داعش داشته است. کتاب دربارۀ زنانی است که پس از کشته شدن همسران داعشی خود در جنگ، به بیوهخانه انتقال مییافتند و منتظر ازدواج مجدد میشدند.
این کتاب ماجرای زندگی زنانی را بیان میکند که در طلب زندگی در خلافت داعش بودند و یا از داعش حمایت کردند. کتاب داستانی غربی و یا داستانی خاورمیانهای را روایت نمیکند؛ بلکه داستان در انگلیس، آلمان، تونس، سوریه، ترکیه، لیبی و عراق اتفاق میافتد. کتاب مهمانسرای بیوههای جوان شیوههای مختلفی را نشان میدهد که زنان جذب داعش شدهاند و ترغیب و یا وادار شدهاند که به جنگ طلبان داعشی ملحق شوند و اغلب، بستگان، همسایگان و معلمانشان هم گرفتار و اسیر این روند میشدند.
به دلیل اهمیت اثر، پس از انتشار کتاب در انگلستان، در دیگر نقاط جهان نیز به زبان های چینی، ژاپنی، اسپانیولی و پرتغالی منتشر شد. کتاب پنج بخش و یک موخره دارد. سر فصلهای پنج بخش کتاب عبارتند از "میراث خارها، دختران ناپدید شده، ختم کلام؛ شهروندان خانۀ اسلام و عشق، عزا و تکرار". این اثر به جز بخشهای پنجگانه، دارای یک مقدمه، پیشگفتار، سخن آخر و بخشی با عنوان روش تحقیق است. این کتاب به آسیب شناسی نقش زنان در خاورمیانه و به مطالعات زنان در جهان میپردازد. چاپ اصلی کتاب در پاییز 2019 و به زبان انگلیسی است. مخاطبان اصلی کتاب کسانی هستند که تا به امروز همچنان این سوال را میپرسند که چرا دخترانی با تمایلات مدرن غربی به خاطر آرمان شهر دروغین و ویران گری که به داعش تبدیل شد، از راحتی و آسایش خانه هایشان دست کشیدند.
در نهایت، کتاب مهمانسرای بیوههای جوان و پژوهشی که برای تالیفش انجام شده، اثر برجستهای دربارۀ مشارکت زنان در داعش و در نتیجه بنیانی برای بحث بیشتر دربارۀ چگونگی مواجهه با مشکل آزار دهندۀ زنان داعشی و کودکانشان است. در بخشی از مقدمۀ کتاب، نویسنده برای مخاطب فارسی شرح کوتاهی از تنها زن داعشی ایرانی را بازگو میکند که برای مخاطب فارسی زبان، جذاب و خواندنی است. نشر تاریخ ایران، متن کامل کتاب را به همراه مقدمهای خطاب به خوانندۀ ایرانی در 1000 نسخه منتشر و در دسترس علاقهمندان به خواندن این آثار قرار داده است.