به گزارش اترک، خراسان شمالی اما، داستان متفاوتی دارد. شهر بجنورد، سالهاست که از آلودگی ناشی از گردوغبار رنج میبرد و این موضوع، پارها در رسانهها و افکار عمومی مطرحشده که منشأ این گردوغبار کجاست. بجنورد زیبا در گزارشی، به بررسی موضوع پرداخته است.
بجنورد، بهعنوان مرکز استان خراسان شمالی، شهری است که در کاسه قرارگرفته است. ارتفاعات، اطراف بجنورد را فراگرفتهاند و شهر در پایینترین نقطه قرار دارد.
بهطور طبیعی، شهر دو منفذ تنفس بیشتر ندارد و پدیده باد، تنها راه تنفس شهر است که از دو الی سه کانال به سمت شهر میوزد. طی سالهایی که بجنورد بهعنوان مرکز استان با افزایش تقاضا در بخش مسکن مواجه شد و بهتبع آن، مجوزهایی برای احداث سنگشکنها صادر گردید، متولیان به این موضوع توجه نکردند و کارخانههای تولید شن و ماسه دقیقاً در مسیر تنفس شهر ساخته شد، بهنحویکه با فعالیت این سنگشکنها، گردوغبار فضای شهر را پر میکند و اگر سرعت وزش باد و جابجایی هوا کم باشد، اهالی بجنورد با مشکل دیده نشدن آسمان آبی و تنفس در گردوغبار مواجه خواهند شد.
این موضوع چندین بار در کارگروههای مختلف مطرح گردید و در مقاطعی هم برای جابجایی این کارگاهها دستوراتی صادر شد،اما متأسفانه عملی نشد.
این روزها که شاهد هجوم گردوغبار و ریزگردها به کشور هستیم، افکار عمومی متوجه اهمیت تنفس در هوای پاکشده و به دنبال منشأ این آلودگی هستند.
بسیار دیده و شنیدهایم که منشأ آلودگی را کشورهای اطراف مانند عراق و عربستان عنوان میکنند و این موضوع، در استانهای غربی و حتی مرکزی موضوعیت دارد، اما در استانی مانند خراسان شمالی که در شمال شرق کشور قرارگرفته، باید همه عوامل بررسی شوند.
آخرین مورد آلودگی هوا که شهر بجنورد را بهعنوان آلودهترین شهر ایران با شاخص ۵۰۰ معرفی کرد، هفته گذشته اتفاق افتاد و منجر به تعطیلی ادارات و مراکز آموزشی در روز دوشنبه گردید.
منشأ این آلودگی و ریزگردها طبق گزارشها، بیابانهای قره قوم ترکمنستان و بیابانهای استان سمنان معرفی شدند و ما برای روشن شدن موضوع، به سراغ مدیرکل هواشناسی استان سمنان رفتیم.
مصطفوی، در گفتوگو با اترک بابیان اینکه ریزگردها دو منشأ خارجی و داخلی دارند، اظهار کرد: طی چند روز گذشته و همزمان با آلودگی روزهای اخیر جهت وزش باد در استان سمنان، شمالی بود و طبیعتا اگر منشأ بیابانهای استان سمنان باشند، خود استان سمنان هم باید درگیر ریزگردها میشد.
وی بابیان اینکه بعید میدانم منشأ ریز گردهای خراسان شمالی و شهر بجنورد، استان سمنان بوده باشد افزود: اگر منشأ ریز گردهای خراسان شمالی بیابانهای سمنان باشند، چرا خود استان سمنان درگیر نشد؟ درست است که مناطقی از سمنان کویری بوده و شرایط مساعد برای خیزش گردوخاک دارند، اما منشأ استان ما نبوده است.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان بابیان اینکه در بحث بیابانزدایی در استان اقدامات خوبی انجامشده است گفت: در قسمتهای جنوبی ریگ جن سمنان با کاشت گیاهانی نسبت به بیابانزدایی از سوی منابع طبیعی استان اقدام شده است.
به گزارش اترک، به نظر میرسد موضوع باید موردمطالعه بیشتری قرار گیرد و نقش سنگشکنها در آلودگی هوای بجنورد، نباید تحت جو رسانهای هجوم ریزگردها از کشورهای دیگر و سایر استانها قرار گیرد و باید بهطور کارشناسی به آن پرداخت، اقدامی که با سلامت مردم نسبت مستقیم دارد و نباید منافع برخی، سلامت مردم را تحت شعاع قرار دهد.